Favorites

Vijf favo’s: films

Poeh, wat doe ik mezelf aan. Wat is het moeilijk om vijf favoriete films te kiezen. Oké, na lang nadenken ben ik tot deze top vijf gekomen. Dit is mijn top vijf tot nu toe natuurlijk, wie weet wat voor fantastische films ik nog ga zien.

Django unchained

Django
We waren op vakantie toen we Django unchained keken. We stonden in zuid-frankrijk en als de zon onder was gegaan, het te donker werd om nog te kunnen lezen of een spelletje te doen, pakten we de tablet erbij. Daar hadden we wat films opgezet die we nog graag wilden zien. En daar zaten we, onder de Franse sterrenhemel met de tablet op tafel, koptelefoons op bijna drie uur lang naar Django Unchained te kijken.

En die 165 minuten waren zó voorbij. Het gaat over een slaaf, Django, die wordt gekocht door bounty hunter Dr. King Schultz. Deze heeft de jacht geopend op de criminele Brittle Brothers en hij heeft Django nodig om deze premie op te kunnen strijken. Deze samenwerking verloopt zo goed dat ze besluiten hun samenwerking voor te zetten. Terwijl Schultz op zoek gaat naar de grootste criminelen, is Django vooral op zoek naar zijn vrouw. De slavernij dwong de twee uit elkaar. De zoektocht van Django en Schultzt brengt hen bij Calvin Candie, gespeeld door Leonarde DiCaprio. Candie bezit een beruchte plantage waar slaven worden getraind met elkaar te vechten en Django’s vrouw zit daar ook.
Ik kende Christopher Waltz , die Dr. Schultz speelt, al uit Inglorious bastards. Ik vind hem echt een ontzettende goede acteur. Zo’n klootzak als hij in Inglorious Bastards speelt, zo’n toffe peer is hij in Django Unchained. Leonardo DiCaprio bewees zich voor mij al in 1993 in What’s eating Gilbert Grape als acteur. Ook in Django Unchained speelt hij voortreffelijk, hij zet een overtuigende arrogante klootzak neer. Het verhaal is spannend, maar ook erg grappig. Bovendien vind ik ‘karma-films’ altijd fijn om naar te kijken.

Amelie
Le fabuleux Destin d’Amelie Poulain

Natuurlijk moet Amélie ook in mijn top vijf. Toen ik hem voor het eerst keek, besloot ik hem vanaf toen elk jaar te kijken. En dat doe ik trouw.
Amelie Poulain groeit beschermd op. Haar vader ,een arts, denkt dat ze een hartziekte heeft, maar in werkelijkheid wordt ze nooit geknuffeld door haar vader dus slaat d’r hart letterlijk over als hij haar onderzoekt. Door deze eenzaamheid, ontwikkelt ze een grote fantasie. Ze vindt haar geluk in het gelukkig maken van anderen.

Le Fabuleux Destin d’Amelie Poulain bevat een prachtige sfeer. De beelden, de Franse taal, de dialogen, het draagt allemaal bij aan dat je je tien keer vrolijker voelt voordat je de film ging kijken.

The Hobbit

The hobbit
Misschien speel ik hier een beetje vals, maar ik tel de drie delen van The Hobbit gewoon als één film. Mensen hebben heel wat op me moeten inpraten voordat ik eindelijk bereid was om het eerst deel te kijken. Toen was ik hooked en heb ik de andere delen zodra ze uit kwamen meteen in de bioscoop bekeken. Ik hoor nog steeds mensen zeggen “Ah nee, zo’n fantasy film is echt niets voor mij”, maar geloof me, geef het een kans en je bent verslaafd.

Om even 18 uur film kort samen te vatten: de films spelen zich af in Midden-Aarde en gaan over de moedige hobbit Bilbo Balings, die gekozen wordt door tovenaar Gandalf om deel te nemen aan
een groep van dertien dwergen om hun thuisland terug te roven van de draak Smaug.
Het is knap hoe de regisseur een complete wereld heeft neer te zetten. De film bevat prachtige beelden. Er zit ontzettend veel humor in maar er zijn ook scènes waarbij je op het puntje van je stoel zit. Ik vind het nog steeds jammer dat het verhaal nu ten einde is. Ik mis Bilbo.

Little miss sunshine

Little Miss Sunshine

Dit is zo’n film waar ik niet zulke hoge verwachtingen van had en die uiteindelijk echt geweldig bleek te zijn.
Zet een man met zelfmoordneigingen, een man die een negen-stappenplan voor succes schreef zonder succes, een bejaarde met een heroïne verslaving, een jongen die alleen communiceert via een notitieboekje, een dorky meisje die graag miss wil worden en één vrouw die de boel bij elkaar probeert te houden allemaal in één volkswagenbusje en je hebt Little Miss Sunshine.

Een film met wat zwarte humor over de disfunctionaliteit van een gezin. De karakters veroveren je hart en maken het tot een originele feelgoodfilm.

Finding Nemo

Finding Nemo
Nog zo’n film die ik één keer per jaar moet kijken.
Marlin, een clownvis, woont samen met zijn zoon, Nemo, in the Great Barrier Reef totdat Nemo gevangen wordt genomen door een duiker. Hij wordt meegenomen en komt in een aquarium van een tandartsenpraktijk terecht. Terwijl Marlin Nemo probeert te redden, krijgt hij hulp van Dory, een vis met kort termijn geheugenverlies. Ze zwemmen een heel eind en krijgen te maken met haaien, kwallen en schildpadden. In de tussentijd probeert Nemo met de andere aquariumvissen een manier te bedenken om te ontsnappen.

Ik ben sowieso groot fan van animatie films. Maar Finding Nemo is toch wel de aller-leukste. Het is geen klef alles-komt-goed-verhaal, maar heeft een oprecht gevoel. De animaties zijn prachtig gemaakt. Je duikt letterlijk in een wereld met allerlei leuke karakters.